Boorhamer of klopboormachine: Wat is het verschil?

De boorhamer en klopboormachine zijn twee totaal verschillende boren die vaak door elkaar worden gehaald. Maar wat is precies het verschil? En wat kan je ermee? Er zijn drie factoren die het verschil bepalen: slagkracht, toerental en slipkoppeling.

Het verschil tussen een boorhamer en klopboormachine

Er zijn een aantal verschillen tussen deze twee machines. Beide machines hebben een aantal voordelen en werken verschillend van elkaar. Zo kun je een klopboormachine gebruiken als je nauwkeurig in hout en metaal wilt boren. Deze machine werkt met twee geribbelde platen die tegenover elkaar draaien. Zodra de twee platen elkaar raken gebeurt het hameren.

De boorhamer werkt juist weer perfect en zonder enige tegendruk in steen of beton. De boorhamer is ook eigenlijk geschikter voor het wat zwaardere werk.

Er zijn drie materialen waarin het meest gewerkt wordt met deze twee typen boren: beton, steen hout en metaal.

Slagkracht

Als je van plan bent om in beton te gaan boren heb je voornamelijk slagkracht en de juiste slipkoppeling nodig. De boorhamer voldoet aan deze eisen! De slagkracht van een klopboormachine is hier niet geschikt voor omdat hij te traag is. Om die reden is de klopboormachine in de meeste gevallen ongeschikt om te boren in beton.

Voor het boren in steen is de klopboormachine juist weer zeer geschikt. Omdat deze machine een lage slagkracht en 2900 toeren per minuut heeft is hij perfect voor het boren in steen. Als je voor deze klus een boorhamer zou gebruiken heb je de kans dat het materiaal beschadigd.

Boorhamer of klopboormachine?

Eigenlijk kun je dus concluderen dat de boorhamer geschikt is voor beton, maar minder geschikt is als je wilt boren in metaal, steen en hout. De klopboormachine is niet geschikt voor het boren in beton, maar is wel zeer geschikt voor het boren in steen, metaal en met diverse boren in hout.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *