Hoe houd je een diamantzaagblad scherp?

Diamantzaagbladen zijn handige tools waar je veel verschillende handelingen mee kan verrichten. Maar welke handelingen wil je ermee verrichten, in welk materiaal wil je gaan zagen en hoe houd je een diamantzaagblad eigenlijk scherp?

Diamantzaagblad slijpen

Als je regelmatig een diamantzaagblad gebruikt is het meer dan logisch dat hij na verloop van tijd bot wordt. Ook de allerbeste diamantzaagbladen worden na een tijd minder scherp. Hoe kun je dit voorkomen? Het makkelijkste is om het blad te slijpen. Nadat je dit hebt gedaan is het blad weer scherp en kun je volop aan de slag met jouw diamantzaagblad.

Opscherpblok of een blok kalkzandsteen?

Maar hoe slijp je een diamantzaagblad? Hiervoor heb je een opscherpblok of een blok kalkzandsteen nodig. Een opscherpblok is speciaal bestemd voor diamantschijven en beide blokken zijn gemaakt van abrasief materiaal. Doordat abrasief materiaal zanderig en zacht is slijp je alleen het bindmateriaal van de schijf en niet de diamant. Nadat je dit hebt gedaan heb je weer een scherpe schijf!

Een opscherpblok en een blok klakzandsteen lijken op elkaar, maar kunnen nog wel eens verschillen in prijs. Als je gaat kijken naar de prijs is een blok klakzandsteen voordeliger dan een opscherpblok, maar werkt hetzelfde!