Waar moet je op letten bij het kopen van een slijpschijf of afbraamschijf?

Ben je opzoek naar een afbraam- of doorslijpschijf van hoge kwaliteit? Dan ben je bij Tom Tools aan het juiste adres. Doorslijpschijven zijn geschikt voor het doorslijpen van harde materialen. Maar wil je bramen van harde materialen afslijpen, dan gebruik je een afbraamschijf.

Verschillende soorten doorslijp- en afbraamschijven


Het is goed om te weten dat niet iedere slijpschijf geschikt is voor alle materialen. Wij kunnen je helpen bij het vinden van een geschikte slijpschijf voor het materiaal waarin je wilt gaan slijpen. Wij adviseren je om een slijpmachine te nemen, zodat je meerdere slijpschijven kunt gebruiken op één machine. Hierdoor hoef je niet steeds van gereedschap te wisselen bij verschillende materialen.

Factoren waar je op moet letten tijdens het afbramen of slijpen


Voor je eigen veiligheid en het behalen van het gewenste resultaat is het belangrijk om te letten op een aantal factoren. Allereerst is het belangrijk om tijdens het afbramen of slijpenvan een materiaal te letten op het toerental. Om de schijven op een zo goed mogelijke manier te gebruiken, moet het toerental even hoog zijn als het maximale toerental van de
slijpmachine. Als dit niet het geval is kan het zijn dat de schijf gaat springen en dit zal gevolgen hebben voor het eindresultaat.

Ook is het belangrijk om niet te veel en ook niet te weinig druk uit te oefenen op het gereedschap. Wanneer je te veel druk uitoefent op de schijf is er een kans dat de schijf terugschiet en je de controle verliest over de slijptol. Wanneer je te weinig druk uitoefent op de schijf kan het materiaal te heet worden met als gevolg dat de slijpschijven verbranden.

Veiligheid voorop!


Bij het gebruiken van een slijpschijf komen er meestal vonken vrij. Daarom adviseren wij om beschermende kleding te dragen en er zijn een aantal veiligheidsmaatregelen die niet mogen ontbreken. Zo zijn een veiligheidsbril en een stofmasker zeer belangrijk om te dragen. Je beschermt je ogen voor de vonken en je voorkomt een stoflong met het
stofmasker.

Zorg dat jouw gereedschap lang mee gaat


Je wilt natuurlijk dat de afbraam- en slijpschijven lang mee gaan. Maar hoe zorg je hiervoor? Ons advies is om je gereedschap in een droge ruimte te bewaren. Daarnaast mag de dikte van het materiaal niet meer dan 10% van de diameter van de afbraam- of doorslijpschijf zijn. De slijpschijf dien je altijd in een hoek van 90 graden te gebruiken en daarnaast moet je de houdbaarheidsdatum van de schijf in de gaten houden.

Heb je nog vragen? Of wil je advies bij het uitkiezen van de juiste afbraam- of slijpschijven? Neem gerust contact met ons op en wij helpen je graag!