Welke freesmachine is geschikt voor jouw klus?

Er zijn veel verschillende soorten frezen die gebruikt kunnen worden voor de meest uiteenlopende klussen. Maar welke frees is geschikt voor de klus die jij op de planning hebt staan? Naast professionele freesmachines die in de industrie worden gebruikt, zijn er ook verschillende handfreesmachines die geschikt zijn voor de doe-het-zelver.

Verschillende freesmachines op een rijtje

Bovenfrees
De bovenfrees is de meest gebruikte handfrees en zeer geschikt voor precisie zaagwerk. Zo kun je er gleuven en profielranden mee maken en allerlei vormen uitfrezen met behulp van sjablonen.
Lamellenfrees
Een lamellenfrees is een van de gaafste tools op het gebied van houtbewerking. Ben je van plan om verschillende stukken in een hoek te verbinden? Dan komt de lamelfrees goed van pas. Met deze frees maak je blinde houtverbindingen.
Muurfrees
De muurfrees kent men ook als de sleuvenfrees. Een ideale tool om kabels en leidingen mee weg te werken.
Lakfrees
Zit jouw trap onder de lijm of verf en ben je opzoek naar het geschikte apparaat om dit op een mooie manier weg te werken? Met de lakfrees is dit klusje zo geklaard en het werkt ook nog eens een stuk prettiger dan schuurpapier.
Kantenfrees
Met een kantenfrees en de verschillende freesbitjes geef je een mooie en afgewerkte rand aan jouw werkstukken.
Multifrees
Ben je opzoek naar een multifunctionele freesmachine? De multifrees is geschikt voor meerdere werkzaamheden en dankzij de opzetstukjes kun je deze machine makkelijk omtoveren tot een bovenfrees of kantenfrees.

Waar moet je op moet letten bij de aankoop van een freesmachine?

Als je van plan bent om een freesmachine aan te schaffen is het van belang om je goed te verdiepen in de verschillende soorten frezen en goed te kijken welke frees het meest geschikt is voor de klus die je op de planning hebt staan. Om je hierbij te helpen hebben wij de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje gezet:

Veiligheid

Veiligheid speelt een grote rol bij het werken met een freesmachine en je hebt dus zeker een aantal voorzieningen nodig om veilig aan de slag te kunnen gaan. Let bij de aanschaf van een freesmachine goed op eventuele veiligheidsvoorzieningen, zoals een beschermzak en een stofzak.

Toerental

Een freesmachine is een krachtig apparaat waarbij het toerental kan oplopen tot wel 30.000 toeren per minuut. De ideale freesmachine beschikt over een instelbaar toerental. Zo kun je het toerental afstemmen op de klus die je wilt uitvoeren.

Freesdiepte en freesdiameter

Als je een freesmachine voor verschillende klussen wilt gebruiken speelt zowel de freesdiepte als de freesdiameter een rol. Hoe groter de maximale freesdiepte en freesdiameter, hoe multifunctioneler de machine is. Wil jij nog meer weten over een freesmachine? Neem dan gerust contact met ons op! Ons team van specialisten staan je graag te woord.